Zijn zachte krachten sterk genoeg?

Carols in de Tuin 2017

In de kerstnacht stromen zachte krachten onze wereld binnen We zingen, vieren en spelen het verhaal van de geboorte van Jezus. De kern van dit verhaal is dat de Levende en Enige God onder ons wil wonen in zijn kwetsbare kracht. Hij biedt ons allen de mogelijkheid een nieuw begin te maken met een leven in zachtmoedigheid.

Wij verlangen allemaal naar vernieuwing van ons bestaan. We leven in onrustige tijden. Tijden waarin mensen snel boos zijn en geneigd om hun onvrede op anderen af te wentelen. We slaan in onze onrust gemakkelijk om ons heen.

Bijbelse geboorteverhalen vertellen dat de kwetsbare en zachte krachten het uiteindelijke zullen winnen van bruut geweld. Bijbelse visioenen van vrede en recht hebben generaties door als een baken in zee gefunctioneerd. Voor velen was en is de bijbel een handvest van ontferming, nog steeds een oproep tot gerechtigheid en vrede.

In de kerstnacht stellen we aan elkaar opnieuw die vraag: durf jij je te laten leiden door de zachte krachten van vrede, gerechtigheid, liefde, mededogen?

In de viering laten we ons aanspreken door liederen die onze zachtheid wekken, ons inspireren door dialogen van jongeren over zachtheid en stevigheid. We laten ons vooral boven onze zwaarte, boven alles wat ons belast, uittillen door samen carols te zingen, oude en nieuwe, door samen te bidden en door ons te laten aanspreken door kleurrijke verbeeldingen van het kerstverhaal .

Er zal in die nacht weer een koor prachtig zingen, er is een korte meditatie bij de beelden, we lopen een lichtritueel.

Wij nodigen iedereen uit die dit aanspreekt met ons mee te komen vieren die nacht. Wellicht roept de gehele viering ook zachte krachten bij u en bij jou wakker.

Plaats: Tuindorpkerk
Tijd: 24 december 21:00
Na afloop: ontmoeting, gesprek, glühwein

Bas van den Berg
liturg in de kerstnacht

Nieuws Agenda