Kerkdienst Tuindorpkerk, ds P.J. Rebel

Datum: vr. 14 apr, 2017 19:30

STABAT MATER van Pergolesi
In de Passiedienst op Goede Vrijdag (14 april) zal het 'Stabat Mater' van Pergolesi centraal staan.
'Stabat Mater Dolorosa' (Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon hing te sterven) is een Middeleeuws gedicht,. De dichter is niet bekend, Waarschijnlijk is het geschreven door een Franciscaner monnik (veelal denkt men aan Jacopone di Todi, maar ook andere namen worden genoemd), omdat de franciscaanse spiritualiteit, de vereenzelviging met het lijden van Christus, heel herkenbaar is. Het is een gedicht dat uit tien coupletten bestaat.
Het Stabat Mater is door meer dan 400 componisten getoonzet, van Gregoriaans tot en met hedendaagse toonzettingen. Eén van de bekendste Stabat Maters is dat van Pergolesi voor twee stemmen met begeleiding van (strijkers en) orgel, dat ieder jaar op Goede Vrijdag in Napels uitgevoerd wordt. Waarschijnlijk heeft Pergolesi het Stabat Mater met tussenpozen geschreven. Het slotduet schreef hij toen hij op zijn sterfbed lag (1736). Pergolesi had TBC, waaraan hij op 26-jarige leeftijd stierf.
In de dienst op Goede Vrijdag zal het gezongen worden door Maria den Hertog en Paula Bär-Giese. Beide zangeressen hebben eerder aan verschillende vespers in de Tuindorpkerk meegewerkt. De begeleiding is in handen (en voeten) van onze cantor-organist Willeke Smits. Uiteraard wordt de tekst met vertaling opgenomen in de liturgie. In de dienst zullen ook psalm 22 en Johannes 18 en 19 een plaats hebben. Voorganger is ds Piet Jan Rebel.

Doorzoek agenda