Excursie naar Boltanski

Op zondagmiddag 18 maart organiseert de Kunst- en Interieurcommissie van de Tuindorpkerk (ook wel: KIT) een uitstapje naar de Oude Kerk in Amsterdam.

In de Oude Kerk, uit 1306 het oudste gebouw van Amsterdam, heeft de Parijse kunstenaar Christian Boltanski (1944) een ‘compositie’ samengesteld van verschillende monumentale installaties die de bezoekers vragen om stil te staan bij en te speculeren over de vraag wat er gebeurt als ons leven is afgelopen.

In vroegere eeuwen zijn in de kerk meer dan 10.000 bekende en onbekende mensen begraven. Een van hen is de vrouw van Rembrandt, Saskia van Uylenburgh. Op de zerkenvloer ontwierp Boltanski een landschap van tombes op de bestaande graven. Daartussendoor lopen zogenaamde hommes qui marchent, sculpturen van lopende figuren. Als je er dichtbij in de buurt komt stellen ze je een vraag. Het zou de eerste vraag kunnen zijn die aan je gesteld wordt als je gestorven bent. In het schip van de kerk liggen gedragen jassen van Amsterdammers die ze voor de duur van deze tentoonstelling hebben afgestaan. Op de achtergrond hoor je muziek. Of is het de wind? Als de stemmen van mensen die er niet meer zijn.

NA’ is een tentoonstelling over ons verschijnen en verdwijnen. Boltanski: “In zekere zin doe ik aan voorouderverering. Drie generaties na ons zijn we vergeten. Haast niemand herinnert zich zijn eigen over-over-grootvader. Wie was hij, wat is er van hem geworden?”
Een begraafplaats bezoek je niet om iemand terug te vinden, maar om zijn of haar afwezigheid te ervaren. Hoe ervaren we iemands afwezigheid? Hoe herdenken we de mensen die ons zijn voorgegaan? In een van de monumentale zwarte dozen kun je als bezoeker ook een aantal namen influisteren en zo bijdragen aan een monument voor verdwenen mensen. In de weken die volgen wordt de opname van het gefluister afgespeeld in het koor. Na verloop van tijd vormt al het gefluister bij elkaar een uitgebreid muzikaal panorama dat blijft bestaan als een immaterieel onderdeel van de Oude Kerk.

Wij worden op zondag 18 maart om 14.00 uur in de Oude Kerk verwacht en zullen dan in een uur door een gids worden rondgeleid door het verleden en heden van deze bijzondere plaats en het werk van Boltanski.

Daarna kunnen we, kwartiertje lopen, nog een bezoek brengen aan het Joods historisch Museum. Daar zijn ook nog drie werken van Boltanski te zien. En … zeker ook de moeite waard: de laatste week dat je alle originele gouaches kunt zien die Charlotte Salomon (1917-1943) schilderde over haar leven, het kunstwerk “Leven? of Theater?”.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te gaan. We gaan met de trein van 13.00 uur vanaf Utrecht CS. Het is de bedoeling dat we rond zessen weer terug zijn.

Inlichtingen, vragen of aanmelding bij mensen van de KIT,
Bijvoorbeeld bij Ype Viersen (yviersen@gmail.com)