Passieconcerten door Kamerkoor Sjanton op 1 en 2 april

Kamerkoor Sjanton uit Utrecht geeft op 1 en 2 april concerten in de Tuindorpkerk. Met het sfeervolle programma “Bleib bei Uns” brengt het koor prachtige werken uit de Baroktijd ten gehore die goed passen in de periode rond Pasen.

Centraal in het programma staat het ‘Stabat Mater’ van Frantisek Tuma (1704-1774), een belangrijke Tsjechische barokcomponist en hofkapelmeester. De beroemde tekst op Maria in haar smart om de gekruisigde Jezus, is voor vele componisten inspiratiebron geweest, zo ook voor Tuma die daar een prachtige compositie op schreef.

Het passieprogramma biedt daarnaast werken van beroemde barokcomponisten: van Heinrich Schütz (1585-1672) het zesstemmige motet ‘Selig sind die Toten’ uit diens bundel Geistliche Chormusik. Daarnaast zingt het koor twee motetten van Johann Hermann Schein (1586-1630): ‘Was betrübst du dich, meine Seele?’ en ‘Zion Spricht, der Herr hat mich verlassen’.

Naast tijdgenoten waren Schütz en Schein beiden cantor in Thomaskirche te Leipzig en daarmee voorgangers van Johann Sebastian Bach (1685-1750) die later ook Thomascantor zou worden. Van Bach voert Sjanton ook composities uit; twee van zijn koralen: ‘Du o schönes Weltgebäude’ en ‘Die Nacht is Kommen’.

Charles Villiers Stanford (1852-1924) en Joseph Rheinberger (1839-1901) vormen het contrast in dit programma, beiden componisten uit de Romantische tijd. Van Stanford voert het koor ‘Beati quorum’ uit (uit Psalm 119, ‘gelukkig zijn zij die de goede weg volgen’) en van Rheinberger ‘Bleib bei uns’, tevens de titel van het programma.

Aan de uitvoering o.l.v. van dirigent Ulrikke Reed Findenegg, werken organist Tilman Gey mee (op kistorgel) en celliste Maaike Roelofs.

De concerten van Kamerkoor Sjanton vinden plaats op zaterdag 1 april om 20.15 uur en op zondag 2 april om 15.00 uur in de Tuindorpkerk te Utrecht. Kaarten kosten in de voorverkoop € 12,- (€ 8,- voor kinderen, studenten en CJP) en zijn verkrijgbaar via sjanton.nl en bij leden. Aan de zaal is de toegang € 14,- (€ 10,- voor kortinggroepen). Informatie over Sjanton is ook te vinden op Facebook.