Op weg naar Pasen met bloemen

Op de liturgische tafel liggen gedurende de veertig dagen een jute kleed, stenen, zand, brood en een kruik met water, deze voorwerpen symboliseren de soberheid en het op weg zijn naar Pasen.

In de weken voor Pasen is de kleur van de bloemen paars. In de symbolische bloemsierkunst is paars de kleur voor rouw, boete en ingetogenheid. We gebruiken in het boeket veel groen en ontluikende takken. Groen is de kleur voor hoop, rust, bezinning, verwachting, eeuwigheid, toekomst en nieuw leven.

Op de vierde zondag in de veertig dagentijd (zondag laetare) worden er roze bloemen gebruikt. Het licht van het komende Paasfeest breekt door. Op Palmzondag maken we een boeket met paarse bloemen en veel groen.

De eerste drie dagen van de Stille week, maandag, dinsdag en woensdag, worden er samen met de Paulusgemeenschap Vesperdiensten gehouden (om 19:30 uur): op maandag en woensdag in Tuindorpkerk, op dinsdag in de Pauluskerk.

We proberen dan de stilte en de rust in een enkele tak, een paar stenen en een lap stof tot uitdrukking te brengen.

Donderdag zal de Sedermaaltijd worden gehouden (om 19:00 uur), de tafels worden dan met rode bloemen versierd. Volgens de legende bloeiden er anemonen aan de voet van het kruis. Door het bloed van Jezus werden de bloemen rood van kleur.

Goede Vrijdag (viering om 19:30 uur) en Stille Zaterdag hangt er een houten kruis voorin de kerk. Het teken van het lijden en de opstanding van Jezus en de verbinding van hemel en aarde, van God en mensen.

Er hangt een linnen doek als lijkwade over het kruis, onder het kruis staan rode bloemen.

Op Stille Zaterdag begint de Paaswake om 21:00 uur.

Vanaf 19:00- 20.30 uur kunnen er in de kerk witte en gele bloemen worden gebracht.

Op Eerste Paasdag is de liturgische kleur wit, de kleur van feest, vreugde, licht, reinheid, ongereptheid en zuiverheid. We gebruiken witte bloemen in het boeket, eventueel met bloesemtakken en takken met jong uitlopend groen, als beeld van het nieuwe leven.

Het houten kruis wat voorin de kerk hangt is nu versierd met gele bloemen

Na afloop wordt het kruis door de kinderen naar buiten gedragen, waar het wordt bevestigd aan de kerkmuur.

Christus is opgestaan.

De bloemen gaan op Eerste Paasdag naar Tuindorp Oost en Villa Vrede, Wijnesteinlaan 4,

De bloemengroep.