EXPOSITIE “NABIJ” - SCHOONHEID IN HET ALLEDAAGSE

Iedereen maakt foto’s. Of bijna iedereen. Met een camera of met een mobiel.

En je laat ze aan anderen zien. Een foto als een mededeling: Kijk, dit ben ik. Kijk, dit heb ik net gekocht. Kijk, dit ligt er op mijn bord. Kijk, hier ben ik nu. Kijk, hoe gezellig het hier is. …

Miljoenen beelden delen we iedere dag met elkaar via de sociale media. Alsof we met foto’s beter kunnen vertellen wat we doen en meemaken dan met woorden.

De meeste van die foto’s zijn snel genomen en nog sneller verstuurd. Wie de foto ontvangt kijkt even, antwoordt met een ‘like’ of maakt zelf ff een foto van wat er op z’n bord ligt. Einde van een interessant ‘fotogesprek’.

Bij zo’n dagelijkse lawine aan snelle beelden is het bijzonder dat er mensen zijn die nog langzaam kunnen kijken. Die de tijd nemen om te zien hoe het licht op het water valt of hoe de schaduw van een rij bomen een tekening maakt op een grasveld. Die de weerkaatsing zien van de zon op een flat waardoor je ineens iets heel anders ziet dan glas en beton. Wie dat weet vast te leggen op een foto, maakt geen beeld als mededeling, maar laat een beeld zien waar je ….

Ja, wat doen dat soort beelden met de kijker? Daar is geen eenduidige antwoord op. In ieder geval niet als je de foto’s van Jacqueline Hulst ziet. Haar foto’s zijn beelden waar je lang naar kunt kijken. In de eerste plaats omdat het vaak niet zo duidelijk is wat je ziet. Ook bij langer kijken houden ze iets raadselachtigs. Het zijn beelden waar je ogen in kunnen dwalen.

Geen eenduidige voorstelling met een boodschap, maar eerder een gedicht in kleur en vorm. Dan wordt kijken een soort spel tussen beeld en kijker. Een spel dat niet snel is uitgespeeld, want er zijn steeds nieuwe lagen die er weer om vragen anders te kijken.

Onder de titel “Nabij” is er van zondag 3 september t/m zondag 19 november 2017 een serie van dertien foto’s van Jacqueline Hulst te zien in de Tuindorpkerk. “Ik bedoel ‘Nabij’ op twee manieren. Aan de ene kant zijn het beelden waar ik me mee verbonden heb, omdat het vaak lang duurt voor ik heb gezien wat en hoe ik wil fotograferen. Door dat lange zoeken en kijken wordt zo’n plek bijzonder, ‘nabij’, voor me. En aan de ander kant komt de kijker het beeld wel nabij, maar hij komt er nooit helemaal bij. Dat is ook mijn bedoeling, dat er iets open blijft, iets raadselachtigs.”

Jaqueline fotografeert al meer dan dertig jaar, maar ze heeft er nooit haar beroep van gemaakt. Ze studeerde Spaans en werkt in een staffunctie aan de Radbouduniversiteit. “Fascinatie voor fotografie kreeg ik door mijn vader; die was in zijn vrije tijd altijd in de donkere kamer aan het werk. Heel precies, hij was niet snel tevreden over een afdruk. Lang aan één beeld werken, dat kan ik ook. Maar de techniek is wel totaal anders geworden.

Heel lang ben ik in zwart-wit blijven werken, veel architectuur en portretten. Dat kwam ook omdat ik kleur vooral associeerde met vakantiekiekjes en foto’s van de kinderen.

Met de komst van de digitale camera veranderde dat. Sinds 2003 zit ik op het spoor dat ik nu nog steeds volg: zoeken naar schoonheid in het alledaagse. Wat ik fotografeer kan iedereen zien. Het is de gewone werkelijkheid van elke dag als je op straat loopt of in de trein zit of op kantoor. Het is voor mij de uitdaging om van de enorme wirwar aan indrukken een klein onderdeel in een beeld vast te leggen dat verrassend is. Hoe een lichtstraal een steen ineens een heel andere kleur en diepte geeft. Of hoe de buiten- en binnenwereld samen één beeld vormen als je let op de spiegeling in het raam van de trein onderweg. Door in te zoomen op een detail, wil ik een dimensie van de werkelijkheid laten zien waar je overheen kijkt bij onze gewone, globale manier van kijken.”

Wat er op de foto’s is te zien, is niet vooraf bedacht of in scène gezet. En het is ook geen ‘objectieve’ registratie, zoals een persfotograaf en een natuurfotograaf dat doen. “Het is zo lang kijken tot ik gegrepen wordt door een fragment binnen het grote geheel dat we allemaal wel kunnen zien. Een fragment waarin iets oplicht dat bijzonder is. Dat wil ik graag met anderen delen.”

Voor wie geïnteresseerd is: Op haar website www.luminosa.nl  is meer werk van Jacqueline Hulst te zien. En je kunt (gratis) abonnee worden van haar ‘bureaubladservice’. Je krijgt dan iedere maand een foto per mail voor het bureaublad op je computer. Om je te verwonderen en om schoonheid te zien op plaatsen waar je het niet zou verwachten omdat je er altijd overheen gekeken hebt.

Nabij expositie Tuindorpkerk

De expositie is van 3 september t/m 19 november iedere zondag te zien , na afloop van de kerkdienst tot 12 uur.

Ype Viersen