Altaren van troost

In de kerk is van 3 december tot 11 februari het werk te zien van de Nederlands-Iraanse kunstenaar Nosrat Mansouri Gilani. Hij is in 1992 Iran ontvlucht, kwam in Amsterdam terecht, studeerde in 1999 af aan de Rietveld Academie en werkt als kunstenaar en kunstdocent in de hoofdstad.

In Iran is het altaar de plek waar je naartoe gaat als er geen oplossingen meer zijn. Een eindpunt. Een wonder dat uitkomst moet bieden. De belichaming van hoop. Elk altaar is een monument. Om mensen en dingen te redden uit de vergetelheid. In Iran is het altaar diep verankerd in de cultuur en geschiedenis van het land . Het heeft zich door de jaren heen kunnen redden door zich aan te passen aan veranderingen. Het wordt met zorg gemaakt, ambachtelijk, veranderend en zich vormend in de tijd. Het eerste altaar dat de kunstenaar maakte in Nederland was een altaar voor de bootvluchtelingen. Zijn materiaal was blik. In de landen van herkomst wordt vaak speelgoed gemaakt van blik. Voor Nosrat Mansouri Gilani is blik het symbool van de onschuld. Ook de altaren die in de Tuindorpkerk hangen zijn van blik gemaakt. Raamwerken vol kleurrijke elementen uit de natuur.

Waarom heeft de commissie Kunst- en Interieur voor deze kunstenaar en deze kunst gekozen? Men was onder de indruk van de vrolijkheid van zijn werk en de ernst van zijn verhaal. De commissie besloot hem uit te nodigen voor de adventstijd. In het kerstverhaal is ontheemd zijn een, weliswaar ondergeschoven thema. Zijn altaren zijn lichtpunten, symbolen van hoop. Ook daar zit een relatie met advent.

Activiteiten rondom de expositie
De werken zijn elke zondag na de dienst tot 12.00 uur te bezichtigen. Zondag 14 januari kunt u met de kunstenaar om 11.45 uur langs de werken lopen, hem

vragen stellen en luisteren naar zijn verhalen. Op diezelfde zondag is er om 17.00 uur een kunstvesper, geleid door Bas van den Berg.

vogels