De Tuindorpkerk groener; klaar voor 10 -10

In 2011 heeft de Tuindorpkerk onder aanvoering van

Jan Groeneweg en Frits Erdman een energiebesparingsplan opgesteld. Hierin zijn een groot aantal maatregelen opgenomen, die allemaal geld kosten. Op basis van deze analyse is de keuze gemaakt om de maatregelen die zich het eerst terugverdienen ook het eerst uit te voeren. Ook bij de verbouwing van de voorhof is er rekening mee gehouden (klik hier)

Dat heeft geleid tot de isolatie van het huis in de wijk en de gele en blauwe zaal. Dat komt doordat deze zalen vaak gebruikt worden, en dan tot een temperatuur  van 20 C verwarmd worden, zodat daar per m2
gebruiksoppervlak de grootste verliezen optreden.

In augustus - september 2012 zijn de TONZON isolatiedekens (www.tonzon.nl )onder de vloeren aangebracht die het warmte verlies moeten tegengaan. Tevens is de dakkap van de woning
geisoleerd. Hiervoor is de inzet van het bedrijf van Wilco Machielse (www.klusklus.nl) van groot belang geweest.

Per jaar kan er nu ongeveer 400 m3 gas ( 250 €) bespaard worden op een totaal jaarlijks verbruik van 15.000 m3 gas. Het is een klein begin, maar we zijn op de goede weg naar een groene kerk: www.groenekerken.nl .

Kees Kwant