Verslag Groene Kerkendag

Op 11 oktober vond in de Opstandingskerk in Houten alweer de derde Groene Kerkendag plaats.

Als "groentje" in de thematiek van de Groene Kerk was dat voor mij een uitstekende introductie. Er waren zo'n 200 mensen uit het hele land naar Houten gekomen, van ebginners tot al behoorlijk gevorderden. Ook een aantal vertegenwoordigers van de eerste groene moskeeën presenteerden zichzelf. De ochtend werd gevuld door een drietal lezingen: over geloof en duurzaamheid (Mgr. De Korte), biodiversiteit in de stad (Niels de Zwarte) en het bestrijden van voedselverspilling (Jac Smit). De laatste spreker vertelde dat ze tonnen aan groente van het land halen, die anders zouden eindigen als veevoer of weer in de grond verdwijnen als mest. Alleen maar omdat de maat, de kleur of de vorm niet voldoet aan de eisen van de verwerker van de groenten. De voedselbank is zeer blij met al deze verse groente!

Tijdens de heerlijke vegetarische, biologische, fair trade lunch was er gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Ik heb een aantal leuke tips meegenomen over communicatie over duurzaamheid, maar ook over het gezamenlijk inkopen van energie, deelname aan warme truiendag, de verduurzaming van de kerkelijke financiën, een inzamelingsactie voor zonnepanelen en het gebruik van de tuin en het dak van de kerk als biotoop in de stad.

In de middag heb ik twee workshops bijgewoond: over samenwerken en een vragenuurtje. Kortom, ik ben geïnspireerd van deze dag terug gekomen. Eens kijken wat we daar mee kunnen doen. De volgende keer trek ik alleen wel een warme trui aan, want echt warm was het niet in de kerk...

Annette Kerkstra