Tuindorpkerk; een groene kerk

Als u de Tuindorpkerk binnenkomt door de hoofdingang, is u misschien het schildje opgevallen dat aan de muur hangt: het is het logo van de Groene Kerk.

Op 15 december 2012 heeft de Tuindorpkerk dat predicaat ontvangen, samen met nog 22 andere kerken in Nederland. Inmiddels
zijn meer kerken gevolgd en zijn er in Nederland een dikke 60 kerken én moskeeën actief op het gebied van duurzaamheid.

Maar wat betekent dat precies, een Groene Kerk zijn? Het betekent in ieder geval niet dat je je duurzame zaakjes al helemaal op orde hebt, maar wel dat je streeft naar stap voor stap werken aan een groenere geloofsgemeenschap. Een plek waar oog en aandacht is voor duurzaamheid, zorg voor de schepping, geven om de ander en samen aan de slag met dat oude woord: rentmeesterschap.

Wat is er de afgelopen jaren zoal gedaan aan het thema duurzaamheid?

-energiebesparende maatregelen, die nu al €1800,- per jaar opleveren

-fair trade producten verkopen door de 15+groep

-fair trade koffie schenken

-de 18+groep eet al een aantal jaren vegetarisch tijdens hun bijeenkomsten

-inkoop groene stroom

-bloemengroep koopt seizoensgebonden in

-er is een wijkschoonmaakactie geweest

-er zijn kerkdiensten rondom het thema duurzaamheid georganiseerd

Waar gaan we het komende jaar mee aan de slag?

-nog meer energiebesparende maatregelen (Wist u dat de verlichting van de nooduitgangbordjes stroom vreet?)

-opknappen van de tuin

-communicatie via de Mozaïek (In elke Mozaïek een stukje met een praktische tip om thuis wat te doen aan duurzaamheid)

-kerkdienst rondom het thema voedsel

-onderzoeken of het kampeerweekend een duurzaam tintje kan krijgen