Over de klimaattop in december en de klimaatloop daarnaartoe

Van 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de eenentwintigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties
plaats.

In Parijs moet een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden als vervolg op de afspraken die in 1997 in Kyoto (Japan) zijn gemaakt. Een belangrijk moment in de strijd tegen de klimaatverandering.

Kerken uit heel Europa, ook uit Nederland, organiseren in de aanloop naar de conferentie een ‘klimaatloop’ naar Parijs. Daarmee drukken zij hun zorg uit over klimaatverandering én hun hoop dat er dit jaar internationaal goede afspraken over gemaakt kunnen worden. Zo dagen zij de klimaatonderhandelaars uit om ook moed te tonen. De moed de gebaande paden te
verlaten en op weg te gaan naar een eerlijk en effectief klimaatbeleid.

De Klimaatloop bestaat in Nederland uit een vijftal etappes, verspreid over Nederland en over het hele najaar, en een aantal landelijke evenementen, op 24 oktober in Utrecht en op 21 november in Den Haag (zie www.klimaatloop.nl ). In die laatste wordt ‘het stokje’ overgedragen aan de Nederlandse delegatie die in Parijs de onderhandelingen voert. Vanuit de
Klimaatloop zal er eind november ook een vertegenwoordiging naar Parijs gaan. Hiermee sluiten we aan bij ‘klimaatlopen’ die elders in Europa worden georganiseerd; door kerkelijke organisaties en door anderen. Deze komen uiteindelijk eind november samen in Parijs.

Wat gaan we doen? We gaan lopen. Met onze voetstappen de wereldleiders laten weten dat de onderhandelingen niet over cijfers gaan, maar over de toekomst van de wereld. In de periode van september tot november organiseren we etappes door heel Nederland. Ook jij kan meedoen.

Loop mee naar Parijs. Je kan dit najaar een etappe (of meerdere) meelopen naar Parijs. Je kunt je aansluiten bij een van de etappes in Nederland, of bij internationale oecumenische pelgrimage-etappes door Duitsland/België en Frankrijk. Meld je nu als individu of groep aan voor de Nederlandse etappes op www.klimaatloop.nl .

Houd de mededelingen in de kerkdienst in de gaten!, Een groene groet,

Robert, Kees, Annette