Wees niet bang!

Carols in de Tuin 2018
zondagavond 24 december 21:00 uur Tuindorpkerk

‘En als je de weg kwijtraakt,
geen vaste grond meer vindt,
en dreigt om te verdrinken,
als het vuur is gedoofd
en je kou lijdt
in een nacht zonder sterren
als de bomen kaal zijn
en je honger en dorst hebt.
dan moge de Stem je zeggen
wees niet bang: Ik zal er zijn.
   Frans Cromphout. S.J.

Veel in ons leven hebben we niet onder controle. Er wordt iemand ziek die je liefhebt, een relatie gaat uit, interesses veranderen, ervaringen van vroeger komen boven. Ons leven is niet maakbaar, het gaat soms goed , soms niet, het gaat met vallen en opstaan. We hebben vertrouwen nodig, een duwtje in de rug, juist als we iets niet durven. We moeten fouten mogen maken en tegelijkertijd even over een drempel geholpen worden.
Mensen zijn vaak bang, soms terecht, soms niet. De God van de bijbel, de Levende genoemd, wil dat we ja zeggen tegen het leven, wil ook dat we niet schrikken als een engel met een boodschap mensen aanspreekt. Als er een engel van God op het tonaal verschijnt, begint die met de zin: Wees niet bang’. 365 keer komt die uitdrukking in de bijbel voor. Voor iedere dag één keer. Die engelen willen daarmee zeggen… terecht zijn jullie bang voor wat er om je heen gebeurt, dat kan heel heftig zijn, en je kunt ook eerst schrikken als Mozes wanneer je hoort dat je het volk uit Egypte moet leiden, of als je als Maria te horen krijgt dat je een kind zult krijgen terwijl je nog met geen man gemeenschap hebt gehad.
Het gaat in al die verhalen om de vervolgstap: hoe ga je om met je angst, met de schrik. Maria is bang maar ze doet daar tegen in twee dingen waardoor de angst verdwijnt: ze denkt na over de dingen die ze hoort in haar hart en ze begint een nieuw lied te zingen.

In de kerstnacht, als we voor de zoveelste keer de Carols zingen in de Tuindorpkerk, naast andere meer hedendaagse liederen, als we lichten ontsteken voor mensen die in het donker leven en als we luisteren naar verhalen over mensen die hun angst te boven zijn gekomen laten we ons door deze engeluitspraak beroeren: Wees niet bang. We bewegen ons in die nacht van het donker naar het licht, van angst naar vertrouwen.
Als je met ons mee wilt zingen en mee wilt vieren , weet je dan van harte welkom in deze kerstnachtviering in de Tuindorpkerk. Er is een mooi koor en jongeren reageren op personages uit de Bijbelse verhalen die ten tonele worden gevoerd. Na afloop is er glühwein of fris voor iedereen. Het begin van een feestelijke nacht.

Wees niet bang
je bent een van de velen
en tegelijk
is er maar een als jij