• header_01.png
  • Header_02_new.jpg
  • header_03_new.jpg

Het geheim van de kaart

Een zoektocht in zes of zeven afleveringen. Een oecumenische feuilleton uit Tuindorp. Vandaag deel I.

 1 envelop

I De vondst

Voor mij begon het op de avond van 17 februari. We staan aan het begin van een kerkenraadsvergadering. De deelnemers druppelen in alle rust binnen, want het is nog lang geen acht uur. Ieder begroet elkaar vriendelijk en laat die groet vergezeld gaan van een hartelijke handdruk, waarop ik nu even niet verder in zal gaan.
Ik heb me al geïnstalleerd achter mijn laptop als Christine op me afstapt om me niet alleen een hand maar ook een envelop met inhoud te geven.
‘Dit moest ik van Frans aan jou geven. Ze vonden dit in de Pauluskerk.’

Misschien is het voor buitenstaanders nu al te ingewikkeld. Daarom gebruik ik deze en de volgende alinea om de loop van het maar amper begonnen verhaal te onderbreken en te komen met een kleine toelichting op de gebeurtenissen tot nog toe. Zowel Christine als ik maken deel uit van de kerkenraad van de Tuindorpkerk te Utrecht, zij als diaken, ik als secretaris (in kerkelijke kring heet dat scriba – vraag me niet waarom). Daarnaast zit ik in de redactie van de Mozaïek, het kerkblad van deze kerk. Allemaal redenen voor Christine om me de envelop te overhandigen. Dan zijn daar nog Frans en de Pauluskerk. Welnu, Frans is de echtgenoot van Christine en ook hij is kerkelijk actief, zeer actief zelfs, maar dan in de Rooms-Katholieke Pauluskerk, die is te vinden in het hart van de wijk Tuindorp.

Met het gebouw van de Pauluskerk is iets bijzonders aan de hand, maar daarvoor is het handig om eerst iets meer over de Tuindorpkerk te vertellen. Dat is in oorsprong een gereformeerde kerk. De mensen die er komen, zijn in de jaren negentig samengegaan met de hervormde Willem de Zwijgerkerk. Tot dan toe kerkten hervormden in het gelijknamige gebouw in het hart van de wijk Tuindorp. Dat gebouw werd verkocht, aan de katholieke Paulusparochie. Hun vroegere kerk, de eerste Pauluskerk dus, ooit een markant punt in de wijk, werd afgebroken en vanaf dat moment, 1993, heet de voormalige Willem de Zwijgerkerk dus Pauluskerk. Dit lijkt me voor nu wel even genoeg en kunnen we weer terug naar de envelop.

Het gaat om een lichtbruine envelop in a5-formaat en daarop staat in de letters van een typemachine deze tekst, in courierschrift dus:
Aan het bruidspaar H.E. de Graaf
En
W.M.Overeem.
De envelop verkeert in goede staat, geen vouwen, geen verkleuring. Wel is duidelijk dat hij heel lang in een beetje stof of gruis heeft gelegen. Onder een kast of zo. Ook moet de envelop met opschrift een halve eeuw oud zijn. Kortom: er hoeft verder niets gezegd te worden en ook hoeft de envelop nog niet open om te weten dat deze ooit op een rare plek terecht is gekomen, ergens tussen of onder geschoven, waardoor hij zelfs toen de Willem de Zwijger veranderde in Paulus, niet is ontdekt. Het gaat om een recente vondst.

Ik maakte de envelop open en zag in de gauwigheid de naam van Hendrik Evert staan. Toen was het acht uur. De vergadering begon. Evert de Graaf, Evert de Graaf, hamerde het door mijn hoofd terwijl ik braaf een verslag schreef van de vergadering.

Welkom

De Tuindorpkerk is een eigentijdse protestantse (PKN) gemeente met leden van alle leeftijden.   Lees meer   Klik hier voor de Flyer

Communicatie

Digitale communicatie binnen onze kerk wordt hier uitgelegd:   Lees Meer...  

Collectes

Collecteren in Corona tijd:   Lees Meer...  

Verhuur van zalen in de Tuindorpkerk

Agenda

Toon complete agenda

Mozaiek online bekijken (bij Issuu)

Mozaiek downloaden als PDF

klik hieronder voor:

foto albums, klik!

Login

Welkom

Aanmelden voor de nieuwsbrief

captcha