• Header_02_new.jpg
  • header_01.png
  • header_03_new.jpg

Het geheim van de kaart III

Een zoektocht in zeven afleveringen. Een oecumenische feuilleton uit Tuindorp. Vandaag deel III. Lees hier deel II.

III Dode sporen

kwitantie

De kwitantie

Natuurlijk wilde ik weten wie die mensen waren en het was niet meer dan een daad van rechtvaardigheid wanneer kaart en kwitantie terecht zouden komen bij de rechtmatige eigenaars. De kwitantie wees uit dat er voor de inzegening was betaald, dus men had recht op de kaart, waarop iemand zo zijn best had gedaan, maar die nooit was meegenomen. Alleen had een of andere onverlaat dus het betaalzegel losgepeuterd.
Als ik de eigenaars vond, zou ik meteen te weten komen wie die twee nou waren geweest, of ze nog leefden, al rekende ik daar niet meer op, en of er kinderen uit de huwelijk waren voortgekomen.

Nu ken ik een Evert de Graaf. Dat is de broer van Letty. Toevallig is ook zij te vinden in de Tuindorpkerk. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat ik snel terecht kon komen bij de rechtmatige eigenaars, maar ik wist wel beter. Want de ouders van Letty waren gereformeerd en zij woonden aan de andere kant van Utrecht, in de buurt van de al lang verdwenen Zuiderkerk, toevallig de kerk waar wij ook kerkten toen we nog niet in Tuindorp woonden. Dus de wijk kon de link niet wezen en de wegen van hervormd en gereformeerd liepen in het verleden langs tamelijk gescheiden banen, dus van de kerk en de wijk moesten we het waarschijnlijk ook niet hebben. Nee, de naam Evert, die zou de sleutel kunnen zijn.
Na andere bezigheden en een verkeerd telefoonnummer kreeg ik dankzij Letty haar broer Evert aan de lijn. Hij ging op onderzoek. Daarover kon hij me veel vertellen, maar niet genoeg. Hij ontdekte bijvoorbeeld wel dat het familie zou moeten zijn, een De Graaftak uit het veengebied tussen Hilversum en Utrecht. Geen Spakenburgers dat zeker niet. Maar privacyregels bemoeilijkten de zaak. Bepaalde persoonlijke gegevens komen pas na jaren vrij.
Wel ontdekte Evert ook dat hij en ik geen familie waren. Dit is op zich interessant, maar maakte geen deel uit van het onderzoek.

Op de avond van 11 maart van dit jaar werd de collecteweek voor Amnesty International voortijdig afgebroken. Er mocht vanwege het coronavirus niet langer gecollecteerd worden. Heel sneu voor Amnesty, maar aan mij lag het niet, want ik had mijn adressen al af. Daarbij had ik ook aangebeld bij Dieny Prak, meelevend lid van de Willem de Zwijgerkerk, zeer op leeftijd, maar uiterst vitaal en scherp en met een uitstekend geheugen. Uit eerdere gesprekken wist ik echter dat zij toen nog niet in Tuindorp woonde. Dieny kon hen zich niet herinneren. Dat kon ook betekenen dat het echtpaar geen hechte binding met de Willem de Zwijgerkerk had of dat die door het huwelijk juist ophield, mensen die trouwen zijn immers vaak juist nestvlieders. Mente en ik hebben het kerkje in Scheveningen waarin wij trouwden na ons huwelijk ook nauwelijks meer bezocht.
Dieny Prak raadde aan om het archief van het kerkelijk bureau te laten raadplegen en zo kreeg ik na een tijdje een mailtje waaruit bleek dat de wereld toch behoorlijk klein is, want archivaris Fred die me het berichtje stuurde, ken ik van de Tuindorpkerk. Ik citeer:
‘Helaas begint het register van de Willem de Zwijgerkerk pas in 1953. In het archief van de wijkgemeente Willem de Zwijgerkerk (ook bij HUA) zelf is eigenlijk alleen het kerkblad, waarvan vanaf 1944 exemplaren in het archief zitten, misschien interessant als informatiebron.
Als je informatie over deze mensen in het archief op wil zoeken en wil publiceren dan loop je tegen de openbaarheidsbeperkingen op grond van de AVG op.’

Ik zou natuurlijk contact kunnen zoeken met de hervormde kerk in Maartensdijk, maar in die weg had ik weinig vertrouwen. Ik moest voor mijn zoektocht maar iets schrijven in de Mozaïek, het blad van de Tuindorpkerk. Dat leek me beter.

Welkom

De Tuindorpkerk is een eigentijdse protestantse (PKN) gemeente met leden van alle leeftijden.   Lees meer   Klik hier voor de Flyer

Communicatie

Digitale communicatie binnen onze kerk wordt hier uitgelegd:   Lees Meer...  

Collectes

Collecteren in Corona tijd:   Lees Meer...  

Verhuur van zalen in de Tuindorpkerk

Agenda

Toon complete agenda

Mozaiek online bekijken (bij Issuu)

Mozaiek downloaden als PDF

klik hieronder voor:

foto albums, klik!

Login

Welkom

Aanmelden voor de nieuwsbrief

captcha