• header_03_new.jpg
  • header_01.png
  • Header_02_new.jpg

De vijf van Matthias Verkerk

Regelmatig bellen we een lid van de Tuindorpkerk om haar of hem lastig te vallen met vijf vragen. Eén keer is Matthias naar Eindhoven geweest in de afgelopen maanden. Vanaf begin maart werkt hij vanuit huis en dat betekent veelvuldig, digitaal contact met gemeentes en met vluchtelingen. Matthias werkt bij More2Win, een sociale onderneming die ernaar streeft om vluchtelingen te helpen die ergens een woning toegewezen kregen maar nog een inburgeringstraject hebben te gaan. Door hen bijvoorbeeld in te schakelen als vrijwilligers bij sport- en andere evenementen, ontmoeten zij meer mensen, doen ze werkervaring op in Nederland en niet zelden komen ze zo aan een reguliere baan. Matthias maakt als saxofonist deel uit van de PvN-groep van de Tuindorpkerk.

Plezier
Mijn werkterrein is vooral Eindhoven en mijn bedrijf is actief in Brabant, precies de omgeving waar de ellende allemaal begon. Toen we eind februari terugkwamen van een skivakantie in Oostenrijk ─ voor mijn werk zat ik toen midden in een evenement ─ was het ineens pats-boem-klaar. Alles in één keer afgeblazen. Die omschakeling van vol bedrijf naar quarantaine vond ik lastig.
Maar alles went en het was natuurlijk leuk om veel samen te zijn met mijn vriendin in ons appartement aan de Gruttersdijk. Er is doorgaans een agenda waarmee we rekening moeten houden om ook samen dingen te doen en dat hoefde nu ineens niet meer.
Heerlijk is het ook om zomaar een rondje te kunnen lopen of te fietsen. Dat doe ik graag, al verdwijnt dat gevoel van vrijheid nu ook wel een beetje. Nu neem ik me wel van alles voor, maar plezier komt ook in golven.

Gemis
Digitaal contact is gebrekkig contact. Natuurlijk spreek en zie ik vrienden en familie, maar gewoon bij elkaar komen, is lastig. En dat geldt ook voor mijn werk. Ik mis een dimensie. Echt contact zit niet in de dingen waar het om gaat, maar in wat daar juist tussen zit en dat ontbreekt nu vaak.
Sporten doe ik graag, het liefst in teamverband. Ik kan wel eens met iemand afspreken om samen te gaan hardlopen of te gaan fietsen. Dat kan op zich wel met anderhalve meter ertussen, maar het blijft onnatuurlijk. Je weet dat we druk bezig waren om voor de kerk mee te kunnen doen aan de Alpe d'HuZes. Ook dat gaat niet door.

Vooruitzicht
Er komen een paar leuke dingen aan. Dinsdag bijvoorbeeld gaan we weer voetballen, op afstand weliswaar, maar het gebeurt en zaterdag hebben we een quiz met het voetbalteam. Dat zijn kleine dingen voor mezelf om naar uit te kijken.
Straks, na de coronacrisis, zal thuiswerken gewoner blijven en ik denk dat er helaar meer sprake zal zijn van protectionisme. Verder denk ik niet dat er veel gaat veranderen na deze crisis. Daarover was ik graag positiever geweest.
Wat mijn werk betreft: ik heb te maken met mensen die een enorm kwetsbare groep vormen, als de grote economische klap eraan komt. Dat zijn de mensen die het laatst binnen komen, als ze al binnen zijn, en die gaan er het eerst uit. Ik verwacht grote werkloosheid, voor die mensen, maar bijvoorbeeld ook voor werknemers van een organisatie als die waarvoor ik werk. Al waren er ook bij de gemeentes plannen om integratie beter te laten verlopen. Daar moeten we alsnog voor gaan.

Aangesproken
Ik geniet van de goede band die ik met mensen heb, met mijn vriendin, met vrienden. Het belangrijkste is dat je je leven kunt delen met anderen en daarover heb ik niet te klagen. Muziek? Ja, daar ben ik dol op, vooral folkachtige muziek, electrofolk. Ken je Bon Iver, nee, geen goede winter. Je schrijft het zonder ha en zonder es. Maar John Prine vind ik ook schitterend. Ik zou deze zomer naar een concert van hem gaan, in Paradiso. Maar hij is al in het echte paradiso, als slachtoffer van de corona.

Tip
Er zijn wel mensen die vinden dat al die maatregelen overdreven zijn en dat we daar wat meer tegenin moeten gaan. Ik hoor dan wel graag een reëel alternatief. Of laat iemand dan ook eerlijk zeggen hoeveel mensen ons dan extra zullen ontvallen.
Nog een gouden tip: koop een opblaaskano. Je kunt er heerlijk mee door de grachten en over het kanaal varen. Blijf daarom vooral in Utrecht wonen.

Communicatie

Digitale communicatie binnen onze kerk wordt hier uitgelegd:   Lees Meer...  

Collectes

Collecteren in Corona tijd:   Lees Meer...  

Welkom

De Tuindorpkerk is een eigentijdse protestantse (PKN) gemeente met leden van alle leeftijden.   Lees meer   Klik hier voor de Flyer

Verhuur van zalen in de Tuindorpkerk

Agenda

Toon complete agenda

Mozaiek online bekijken (bij Issuu)

Mozaiek downloaden als PDF

klik hieronder voor:

foto albums, klik!

Login

Welkom

Aanmelden voor de nieuwsbrief

captcha