• header_03_new.jpg
  • Header_02_new.jpg
  • header_01.png

De vijf van Anneke Hielema

Regelmatig bellen we een lid van de Tuindorpkerk om haar of hem lastig te vallen met vijf vragen. Anneke en Gerard Tijmes – Hielema hebben de kinderen op redelijke afstand en de kleinkinderen komen weer dichtbij. Gelukkig zijn ze ook met hun huis en de tuin eromheen. Veel mensen van hun leeftijd menen bejaard te zijn en gaan daarom kleiner wonen. Daar moet Anneke niet aan denken; juist als je niet meer werkt, is je huis belangrijk voor je en dan moet je vooral de ruimte hebben. Gerard en zij genieten van elkaar, van hun huis, maar het is ook prettig als je daarin alle twee de ruimte hebt.

Plezier
Bovendien hebben we onze volkstuin en daar hebben we de afgelopen maanden heel veel tijd doorgebracht. We hadden prachtig weer en met een volkstuin ben je lekker buiten, je bent bezig en dat zonder kans op besmetting. Zoon Hilbert heeft waarschijnlijk wel corona gehad; hij heeft in ieder geval gekwakkeld. Dat kwam mogelijk door een leerling. Een collega van hem moest vanwege besmetting naar de IC van het Antonius en later nog naar de Hoogstraat. Zoiets overkomt je minder gauw als je buiten bent.
Dat zou mij ook niet moeten gebeuren; voor mij geen IC. Een opname is goed en gewoon zuurstof kan wel, maar daar blijft het bij wat mij betreft. Ik heb twee jaar flink getobd met mijn gezondheid, dus ik weet wat me te wachten staat als ik op een IC terecht zou komen. Ik ben juist blij dat de afstemming van de medicijnen nu eindelijk een beetje klopt.
Dus ik ga voorlopig ook niet naar de kerk. Die mis ik wel, maar niet nu je daar niet mag zingen. Thuis, bij de computer kan dat wel. Doorgaans zitten we op zondag om tien uur klaar voor de dienst via de kerkomroep en dan zing ik uit volle borst mee. Dat kan thuis wel; in de kerk niet.
Het zingen mis ik, ook het zingen van mijn koor, maar het zal nog wel heel lang duren voor ik daar weer heen kan.
Daar staat tegenover dat ik op zaterdagochtend altijd meezing met Bert van de Wetering. Dat is een bariton die via de video zangles geeft. Steeds anderhalf uur: eerst doe je oefeningen, dan volgt het inzingen en daarna oefen je muziekstukken in. De partituren stuurt hij je per mail. Er doen 1300 mensen aan mee. Het is fantastisch. Nu is het even gestopt vanwege de zomer, maar misschien gaat het daarna weer door.

Gemis
De kinderen en kleinkinderen hebben we erg gemist. Het oppassen op dinsdag ging een tijdlang niet door. Ik mis het samenkomen in de kerk.

Vooruitzicht
Het is heerlijk om, na bijna twee jaar van medisch gedoe, weer met vakantie te kunnen. We gaan een maand met de caravan naar Drenthe. Daar kunnen we heerlijk fietsen en we gaan er op familiebezoek. Vanaf mijn tiende kom ik al heel veel op Terschelling, daar gaan we ook nog een paar dagen heen, vanuit Drenthe.
Verder kijk ik niet zo erg vooruit. Ik ben gewoon blij dat het weer goed met me gaat. Dat is me voorlopig wel even genoeg.

Aangesproken
Een prachtig boek vond ik Wees onzichtbaar, van Murat Isik. Op het ogenblik lees ik verhalen van Kahlil Gibran. Als ik ze uit heb, moet je het ook maar eens lezen. Filosofische verhalen. We kunnen Gibran natuurlijk van De Profeet. Dat is heel dun. Dit is een dikke bundel.
En dan de muziek. Ja, Mozart en Bach staat nummer een. Maar geen Pasen zonder die prachtig Messiah van Händel. En wat dacht je van Ein deutsches Requiem van Brahms? Heerlijk toch: ‘Wie lieblich sind deine Wohnungen.’ Dat is hemelse muziek. Of Arvo Pärt. Maar nogmaals: Mozart en Bach staan bij mij bovenaan.

Tip
Als kind lag ik graag op mijn rug op de Kamp. Zo heette het terrein achter ons huis in Grijpskerk en dan keek ik naar de wolken. De luchten in het noorden zijn zo mooi. Dat doe ik nog, naar wolken kijken. Er is zoveel moois om ons heen. Bloemen en bomen en luchten. En dat gewoon in de tuin bij je huis. Het zijn allemaal cadeautjes die altijd weer terugkomen. Wees daarom blij met de kleine dingen en kijk niet te ver vooruit. Wees ook maar blij als het goed met je gaat.
Ik zou niet te vaak in een auto gaan zitten. Dan hoor je de vogels niet en je ruikt de natuur niet. Nee, gewoon in je tuin. Of een stukje fietsen, dat kan natuurlijk ook.

Welkom

De Tuindorpkerk is een eigentijdse protestantse (PKN) gemeente met leden van alle leeftijden.   Lees meer   Klik hier voor de Flyer

Aanmelden koffie op 17 januari

aanmelden voor koffie op 17 januari, kan hier

Communicatie

Digitale communicatie binnen onze kerk wordt hier uitgelegd:   Lees Meer...  

Collectes

Collecteren in Corona tijd:   Lees Meer...  

Verhuur van zalen in de Tuindorpkerk

Agenda

Toon complete agenda

Mozaiek online bekijken (bij Issuu)

Mozaiek downloaden als PDF

klik hieronder voor:

foto albums, klik!

Login

Welkom

Aanmelden voor de nieuwsbrief

captcha