Lijst overzicht
woensdag, maart 01, 2017
maart 2017

zondag, maart 05, 2017

Vesperdienst (zo. 5 mrt, 2017 17:00)

De Vesperdienst op de eerste zondag in de veertigdagentijd is opgebouwd rond het bekende 'Hör mein Bitten' voor sopraan, gemengd koor en orgel (of orkest) van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Als componist keek hij vooral naar zijn grote voorbeelden Bach, Händel en Mozart. Hij ontwikkelde een eigen, goed herkenbare stijl van klassiek naar romantisch. Oratoria, motetten, psalmcantates, orgel- en pianomuziek – hij heeft in zijn korte leven veel gecomponeerd en werd zeer gewaardeerd, ook in Engeland waar hij veel kwam. Zijn oratoria en andere stukken zijn ook in het Engels uit te voeren. Onder de titel 'Hear my prayer' is de Engelse versie van 'Hör mein Bitten' bekend.
De tekst is gebaseerd op psalm 55:1-8. Angst voor de vijand, angst voor de toekomst doet de psalmist bidden tot de Eeuwige. In prachtige, indringende muziek wordt dat verklankt en verwoord.
De cantorij van de Tuindorpkerk zal dit werk o.l.v. Willeke Smits uitvoeren. Mederwerking wordt verleend door sopraan Paula Bär-Giese en organist David Jansen. Voorganger in de dienst is ds Piet Jan Rebel. De Schriftlezing is I Petrus 5:6-11.
Bij de uitgang is een collecte ter bestrijding van de onkosten

zondag, maart 12, 2017

dinsdag, maart 14, 2017

Workshop rond 'Mijn heldere afgrond' van Christian Wiman (di. 14 mrt, 2017 20:00)

Workshop rond Mijn heldere afgrond van Christian Wiman
Daarom is elke afzonderlijke uiting van geloof een voorlopige – omdat het leven ons altijd verder voert naar een plek waar het geloof, waarvoor we zo hard gestreden hebben om het voor onszelf te articuleren, opnieuw moet worden geformuleerd – en omdat geloof in God, uiteindelijk, geloof in verandering is.
Dat zegt Christian Wiman op bladzijde 36 van het boek Mijn heldere afgrond, dat intussen in de vertaling van Willem Jan Otten zijn vijfde druk heeft beleefd. Het is een even pittig als meeslepend werk. Omdat Wiman ernstig, terminaal ziek was, toen hij dit werk schreef, is het een verzameling korte stukjes. Ze zijn intens, kunnen als losse stukjes gelezen worden, maar het boek kent ook een ontwikkeling.
Dankzij het gebruik van nieuwe medicijnen is de ziekte van Wiman beheersbaarder dan we niet lang geleden voor mogelijk hadden gehouden. Dit vooruitzicht kende hij niet toen hij het boek schreef. Om de tegenstelling nog wat aan te scherpen: toen hij besloot een boek over zijn geloof te gaan schrijven, was hij nog niet ziek.
In het dagelijks leven is Wiman hoogleraar moderne letterkunde en religie in Yale. Lange tijd was hij hoofdredacteur van het toonaangevende literaire tijdschrift Poetry, maar in Amerika is hij vooral bekend als dichter.
Wij drieën lazen het werk van Wiman niet alleen, maar zijn er in ons persoonlijke en professionele leven zeer intens mee bezig geweest, soms lopen die gebieden trouwens volkomen door elkaar. Zo zijn wij met elkaar in gesprek geraakt, waarbij telkens het boek van Wiman ons uitgangspunt was en de plek waarop onze gesprekken weer uitkwamen.
Ook anderen werden geraakt door het boek: niet voor niets werd het door verschillende recensenten in december genoemd als boek waardoor zij in 2016 het meest gegrepen waren. Wij denken dat ook anderen door het werk geraakt kunnen worden en daarom nodigen we je uit om drie avonden lang met ons op verkenning te gaan in de wereld van Wiman. Daarin lopen geloof, poëzie, ziekte, dood, leven, pastoraat volledig door elkaar heen.
We noemen het een workshop. Het gaat er ons namelijk niet alleen om wat Wiman wil zeggen, maar ook om hoe hij poëzie van anderen daarbij gebruikt, om de manier waarop anderen op uitspraken van Wiman hebben gereageerd en hoe wij dat zelf doen of zouden willen doen.
We willen de groep niet groter laten worden dan tien personen. Enkelen hebben zich al aangemeld.
De avonden zijn gepland op dinsdag 14 en woensdag 22 en 29 maart in de Gele Zaal, steeds vanaf 20.00 uur.
Je kunt je bij ons aanmelden.
Herman Oudhof, Len Borgdorff en Piet-Jan Rebel

zondag, maart 19, 2017

dinsdag, maart 21, 2017

Pastoraal bezoekersavond: Omgaan met mensen met verlies en rouw (di. 21 mrt, 2017 19:30)

Zoals ieder jaar organiseert het Pastoraal Meld Punt (PMP) ook in 2017 een toerustingsavond voor de bezoekmedewerkers van de Tuindorpkerk. Ook mensen die omgaan met verlies en rouw van anderen om hen op een goede manier nabij te zijn, zijn van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 21 maart van 20.00-21.45 uur in de Tuindorpkerk. De avond wordt voor de tweede keer verzorgd door Irene Stok, Ouderenconsulent van de Protestantse Diaconie Utrecht. Gespreksonderwerpen worden onder andere hoe om te gaan met rouw en verlies van anderen en communicatietechnieken.

Wat verstaan we onder rouw? Waarover kunnen mensen rouwen?
Mensen rouwen niet alleen om het verlies van een dierbaar persoon door dood of scheiding maar kunnen ook rouwen over het verlies van een (huis)dier of verlies van werk door pensioen of werkloosheid, een verhuizing, verlies van gezondheid, ongewenste kinderloosheid, miskraam, of het lege nest syndroom. Mensen kunnen rouwen om verlies van vriendschap, verlies van mobiliteit. Vluchtelingen rouwen om het verlies van hun land. Mensen kunnen rouwen om wat ze niet gekregen hebben in het leven, onvervulde verlangens.

Namens het PMP,

Corrie Kamphof
Tel: 030- 2731162
E-mail: corrie.kamphof@gmail.com

woensdag, maart 22, 2017

Workshop rond 'Mijn heldere afgrond' van Christian Wiman; tweede avond (wo. 22 mrt, 2017 20:00)

Tweede avond over 'Mijn heldere afgrond' van Christian Wiman, door Herman Oudhof, Len Borgdorff en Piet-Jan Rebel 

zondag, maart 26, 2017

woensdag, maart 29, 2017

Workshop rond Mijn heldere afgrond van Christian Wiman, derde avond (wo. 29 mrt, 2017 20:00)

Tweede avond over 'Mijn heldere afgrond' van Christian Wiman, door Herman Oudhof, Len Borgdorff en Piet-Jan Rebel

Categorieen

 

Doorzoek agenda