Week overzicht
zo. 12 mrt, 2017 - za. 18 mrt, 2017

zondag, maart 12, 2017

maandag, maart 13, 2017

Er zijn geen activiteiten op deze dag

dinsdag, maart 14, 2017

Workshop rond 'Mijn heldere afgrond' van Christian Wiman (di. 14 mrt, 2017 20:00)

Workshop rond Mijn heldere afgrond van Christian Wiman
Daarom is elke afzonderlijke uiting van geloof een voorlopige – omdat het leven ons altijd verder voert naar een plek waar het geloof, waarvoor we zo hard gestreden hebben om het voor onszelf te articuleren, opnieuw moet worden geformuleerd – en omdat geloof in God, uiteindelijk, geloof in verandering is.
Dat zegt Christian Wiman op bladzijde 36 van het boek Mijn heldere afgrond, dat intussen in de vertaling van Willem Jan Otten zijn vijfde druk heeft beleefd. Het is een even pittig als meeslepend werk. Omdat Wiman ernstig, terminaal ziek was, toen hij dit werk schreef, is het een verzameling korte stukjes. Ze zijn intens, kunnen als losse stukjes gelezen worden, maar het boek kent ook een ontwikkeling.
Dankzij het gebruik van nieuwe medicijnen is de ziekte van Wiman beheersbaarder dan we niet lang geleden voor mogelijk hadden gehouden. Dit vooruitzicht kende hij niet toen hij het boek schreef. Om de tegenstelling nog wat aan te scherpen: toen hij besloot een boek over zijn geloof te gaan schrijven, was hij nog niet ziek.
In het dagelijks leven is Wiman hoogleraar moderne letterkunde en religie in Yale. Lange tijd was hij hoofdredacteur van het toonaangevende literaire tijdschrift Poetry, maar in Amerika is hij vooral bekend als dichter.
Wij drieën lazen het werk van Wiman niet alleen, maar zijn er in ons persoonlijke en professionele leven zeer intens mee bezig geweest, soms lopen die gebieden trouwens volkomen door elkaar. Zo zijn wij met elkaar in gesprek geraakt, waarbij telkens het boek van Wiman ons uitgangspunt was en de plek waarop onze gesprekken weer uitkwamen.
Ook anderen werden geraakt door het boek: niet voor niets werd het door verschillende recensenten in december genoemd als boek waardoor zij in 2016 het meest gegrepen waren. Wij denken dat ook anderen door het werk geraakt kunnen worden en daarom nodigen we je uit om drie avonden lang met ons op verkenning te gaan in de wereld van Wiman. Daarin lopen geloof, poëzie, ziekte, dood, leven, pastoraat volledig door elkaar heen.
We noemen het een workshop. Het gaat er ons namelijk niet alleen om wat Wiman wil zeggen, maar ook om hoe hij poëzie van anderen daarbij gebruikt, om de manier waarop anderen op uitspraken van Wiman hebben gereageerd en hoe wij dat zelf doen of zouden willen doen.
We willen de groep niet groter laten worden dan tien personen. Enkelen hebben zich al aangemeld.
De avonden zijn gepland op dinsdag 14 en woensdag 22 en 29 maart in de Gele Zaal, steeds vanaf 20.00 uur.
Je kunt je bij ons aanmelden.
Herman Oudhof, Len Borgdorff en Piet-Jan Rebel

woensdag, maart 15, 2017

Er zijn geen activiteiten op deze dag

donderdag, maart 16, 2017

Er zijn geen activiteiten op deze dag

vrijdag, maart 17, 2017

Er zijn geen activiteiten op deze dag

zaterdag, maart 18, 2017

Er zijn geen activiteiten op deze dag

Categorieen

 

Doorzoek agenda