Een goed lied

“Door goede machten trouw en stil omgeven” luidt de beginregel van het oudejaarsgedicht dat door de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer 3 maanden voor zijn dood, in december 1944, geschreven werd. Dit gedicht is intussen meer dan 70 keer op muziek gezet en werd als lied opgenomen in verschillende kerkelijke zangbundels. In ons nieuwe liedboek verscheen het als lied 511. Bonhoeffer schreef het niet als kerklied. Hij richtte zich in zijn gedicht tot zijn verloofde en tot zijn directe familie. In een tijd van grote onzekerheid en diep lijden wilde hij met dit persoonlijk gedicht, dat overgaat in een gebed, zijn geliefden en zichzelf troost en steun bieden. Het is niet het vaste vertrouwen op God dat hem doet bidden. Maar oude pijn en de last van het actuele lijden laten hem tasten naar het gebed in de hoop dat het hem vertrouwen zal geven. Het is in de eenzaamheid van de pijn en van het lijden dat hij ontdekt: “God is met ons des avonds en des morgens, is zeker met ons elke nieuwe dag.”

Ds Piet Jan Rebel