Olijfolie uit Galilea

Sinds een aantal jaren bemiddel ik voor Duitse vrienden, die wij in Nes Ammim leerden kennen, verkoop van olijfolie uit Galilea. Een project dat de Palestijnse boeren een goede prijs geeft voor hun olijven.

Deze olie wordt geperst (eerste persing) van olijven uit boomgaarden die soms eeuwen in bezit zijn van Arabische (Palestijnse) families. Galilea is een gebied met gemengd Joodse en Arabische bevolking.

De oogst vindt plaats in oktober en de olijven worden nog op de dag van de oogst geperst in Abu Shnan, een Arabisch-Druzisch dorp dichtbij Nes Ammim. Daarna wordt de olie enkele maanden gelagerd in Taybeh, een dorp op de Westbank. Eind februari, begin maart wordt de olie gereed gemaakt voor verzending per schip. In Beit Jala (Bethlehem) wordt de olie in blikken van 5 liter verpakt door (Palestijnse) mensen met een beperking. Dit verschaft hen een klein inkomen. De blikken worden vervolgens zelf weer verpakt in hout. In maart worden ze verzonden naar Duitsland, vanwaar de distributie plaats vindt. In de tweede helft van maart komt de olie bij mij terecht om de bestellingen af te leveren,

De olie is van zeer goede kwaliteit (extra virgin) - onze Duitse vrienden begeleiden zelf het proces.

In de Tuindorpkerk hebben we een klantenkring. Sommigen bestellen elk jaar een blik, anderen eens in de twee jaar etc.

De prijs van een blik inclusief verzendkosten bedroeg de laatste keer €80,- .

Als u deze olie ook eens zou willen proberen - goede olie, een goed doel - dan kunt u mij dat melden: pietwarners@gmail.com. Begin oktober kan ik dan de initiatiefnemers onze bestelling doorgeven. In maart 2018 zal uw bestelling dan thuis bezorgd worden, of kunt u de olie bij mij ophalen.

Piet Warners