Pleidooi voor verdriet

Op dinsdagavond 24 maart organiseert het PMP zijn jaarlijkse bijeenkomst voor bezoekmedewerkers en andere belangstellenden. De avond is bedoeld voor iedereen die op een ontspannen wijze en in een veilige setting wil leren beter om te gaan met het verdriet van anderen en van zichzelf.

Vorig jaar juni was Femke van der Laan te gast in DWDD Summerschool. Na het overlijden van haar man, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, leerde ze een diep soort verdriet kennen. Haar verhaal daarover maakt diepe indruk.

Verdrietig in ons eentje
Als presentator Matthijs van Nieuwkerk aan haar vraagt waarom haar verhaal een ‘Pleidooi voor verdriet’ wordt, antwoordt Femke dat er niet zo heel veel ruimte voor verdriet is.
“Er is behoefte aan meer verhalen over pijn, over de minder mooie kanten van het leven. We delen zelden onze pijn, terwijl we het allemaal ervaren. We zijn verdrietig in ons eentje. Ik denk dat het belangrijk is om ruimte te maken voor verdriet”, zegt ze.

Stad vol ballonnen
Voor de gasten in de zaal en de kijkers thuis heeft Femke drie belangrijke lessen over verdriet: ‘Deel je verdriet’, ‘Leef met je verdriet’ en ‘Verdriet is waardevol’.
Eerder schreef Femke het boek Stad vol ballonnen , waarin haar columns over het gemis van haar partner en de vader van hun kinderen gebundeld staan. In haar pleidooi pakt ze regelmatig een passage uit haar boek erbij.

Verdriet is normaal
Femke vindt het een pijnlijke misvatting dat verdriet iets is waar je overheen moet komen. “Je hoeft er niet vanaf te komen, hoeft het niet op te lossen. Verdriet is normaal, verdriet is iets menselijks. Maar als maatschappij lijken we soms te zeggen dat verdriet er niet bij hoort. We willen het wegstoppen om verder te kunnen.”

Wees verdrietig
Zij vervolgt: “Het ging met mij pas beter toen ik mijn verdriet ging begroeten. Ik zie het niet langer als een probleem.” Femke heeft dan ook een dringend verzoek aan iedereen: “Wees in godsnaam verdrietig. En hoe je dat doet, dat maakt geen moer uit.”

Op dinsdagavond 24 maart staat als onderwerp centraal ‘Verdriet, hoe ga je ermee om in je bezoekwerk en andere contacten’. Juist bij pastoraal bezoek kom je vaak in aanraking met het verdriet van een ander. Hoe reageer je? Hoe kun je helpen? Wat moet je vooral niet doen? Hoe zou je zelf geholpen zijn als je verdriet hebt en er komt iemand van de kerk op bezoek. Hoe kan het geloof helpen? En… hoe kun je je eigen verdriet uitschakelen of juist meenemen bij de aandacht voor anderen.

Aan de hand van fragmenten uit de DWDD summerschool ‘Pleidooi voor verdriet’ door Femke van der Laan en fragmenten uit haar boek ‘Stad vol ballonnen’ gaan we met elkaar in gesprek en delen we ervaringen. Piet Jan Rebel is als deskundige aanwezig voor de begeleiding van de avond.

Voor wie: Pastoraal bezoekmedewerkers en andere belangstellenden
Wanneer: dinsdagavond 24 maart
Tijd: 20.00 – 21.45 uur
Inloop met koffie/thee: vanaf 19.30 uur