Muntje in je zak


‘Niet bij brood alleen’ was ooit een slogan van een politieke partij.  

Een verkiezingsleus die ons erop wees dat voor een goed functioneren van de samenleving meer nodig is dan focus op materiële zaken. Los van de politieke kleur van de betreffende partij, een boodschap die mij aanspreekt.

Lang niet al onze stadgenoten kunnen dat echter voluit nazeggen: voor een groep mensen in Utrecht is het krijgen van brood (bed en bad) een dagelijks terugkerende strijd. Om van een gezonde levensstijl, passende zorg en de veel bezongen hogere levensverwachting nog maar te zwijgen. Dak- en thuisloze jongeren, mannen en vrouwen in de marge van onze Utrechtse samenleving, die we incidenteel tegen komen.

Misschien wordt u ook wel eens door één van hen aangeklampt in de stad of ’s avonds in het winkelcentrum met de vraag om wat geld voor eten of voor de nachtopvang. Geld dat zij zelf niet hebben door de situatie waarin zij verkeren en waaraan zij zich kennelijk tot dan niet hebben kunnen ontworstelen. Zo vertelde een bestuursvoorzitter van een grote Nederlandse onderneming die vrijwillig een paar dagen op straat had geleefd: ‘’het was ontluisterend hoe snel ik afgleed naar de harde mores van de straat waar je volledig op je zelf bent aangewezen.”

Gelukkig zijn er in Utrecht vele enthousiaste vrijwilligers die zich dagelijks voor deze mensen inzetten: met een praatje, bed, bad en… voor een gezonde maaltijd. Het Smulhuis aan het
Jansveld 51 verzorgt dagelijks die maaltijden. Deze bestaan uit een hoofdgerecht met vlees, vis, gevogelte of vegetarisch alternatief, salade, een toetje en koffie of thee. De vrijwilligers eten een hapje mee met de gasten en in de zomer wordt de maaltijd bij mooi weer in de tuin geserveerd.
Kosten: € 2,50 of 1 Smulmunt.
Deze Smulmunten zijn voortaan voor € 2,50 te koop bij onze Wereldwinkel. Koop er een paar en stop ze in je jaszak of portemonnee: ben je nooit meer in verlegenheid bij de vraag naar een geldelijke bijdrage omdat er toevallig alleen een briefje van vijftig of 45 cent in je portemonnee zit.
Dat muntje in onze jaszak vertelt ons: ‘niet bij mijn brood alleen’.

Henk Poot

Info website: www.tussenvoorziening.nl