Kunstvesper met Arthur Prins 26 augustus

AFGELAST!

Op 26 augustus om 17.00 vindt de eerste kunstvesper van het nieuwe seizoen plaats. In een mooie mengeling van stilte, muziek, poëzie en beeld willen we het werk van Arthur Prins tot leven laten komen.

De ‘Bidprints’ van Arthur Prins doen denken aan bladzijden uit een Middeleeuws getijdenboek. Tekst en beeld, samen op één blad. Het werk van Prins is met eenzelfde concentratie gemaakt als hun Middeleeuwse voorgangers. Monnikenwerk met engelengeduld. Teksten en kleine tekeningen op zo’n manier op een blad samengevoegd dat er een speelse associatie van beeld en tekst ontstaat. Op ieder blad is veel te zien: geschreven fragmenten uit religieuze teksten, tekeningen van mensen of van andere vreemde wezens.
Samen vormen deze onderdelen een geheel dat je als kijker dwalend met je ogen leest. Je vraagt je af wat de betekenis zou kunnen zijn. Is er wel een betekenis? Misschien wel, maar die geeft zich dan niet zomaar prijs. Je blijft zoeken, je probeert er nog eens op een andere manier naar te kijken en al doende komen er bij jou als kijker ook associaties boven. Wat je ziet roept herinneringen op of eigen beelden of het doet je ergens aan denken. Zo komt er een wisselwerking op gang tussen het beeld en de beschouwer en ontstaat een nieuwe betekenis waar de kunstenaar waarschijnlijk helemaal niet aan heeft gedacht.

Arthur Prins zegt zelf: “Mijn werk krijgt ook geen naam; ik wil kijkers ook niet een bepaalde kant op sturen. Het zijn meervoudige ruimtes. Ik werk ook niet met een vooropgezet plan. Als je bewust betekenis in je werk legt, wordt het vaak plat. Ik vind: de kleur, de vorm en de energie moeten kloppen. Maar wat ‘kloppen’ is, dat onttrekt zich aan woorden. Als je van een kunstwerk wel de kracht voelt, maar het niet meteen kunt doorgronden, dan wordt het kunst waar je mee kunt leven.”
Zo werd hij de regisseur van een heel eigen wereld: “Het universum van Arthur Prins”. Onder deze titel was vorig jaar in museum ‘Het Dolhuys’ in Haarlem de tentoonstelling die vanaf 8 april te zien zal zijn in de Tuindorpkerk.