Jacqueline Hulst mag dan geen gemeentelid van de Tuindorpkerk zijn, ze is er echter geen onbekende. In 2017 exposeerde ze eerder in de kerk. Ze maakt normaliter gelaagde beelden van weerspiegelingen. Ze zijn abstract en onherleidbaar. Je kan niet zien wat het “is”. En dat is mooi, want dat geeft de kijker alle ruimte om zijn of haar eigen verhaal bij de beelden te maken. Het gaat er om wat de kijker ziet. Maar hoe doe je dat als je gevraagd wordt mee te doen aan de tentoonstelling over bomen? Hoe maak je bomen interessant? Iedereen kan per slot van rekening een foto van een bijzondere boom maken. Ze heeft het geprobeerd door de foto’s in negatief af te drukken (dan worden ze paars), maar daar was ze niet tevreden over.
Als ik op een avond bij Jacqueline thuis ben, hoeven we maar het raam uit te kijken om te zien door welke bomen ze zich heeft laten inspireren. Aan de overkant van de Vecht is een park met bomen die door het late avondzonlicht prachtig worden beschenen. Als je ze goed van dichtbij bekijkt, wekken ze verbazing op. Er is zoveel aan bomen dat je niet ziet: de sappen die door de boom stromen, het ondergrondse wortelstelsel. Ze staan op een vaste plek en van daar uit groeien ze en ontwikkelen ze zich. Ze maken er iets van. In de winter fotografeerde Jacqueline bomen in de stand van “Wachten”, wachten op betere tijden, leven in verwachting. Het mos op de bast geeft de bomen iets ouds, maar het twijgje is een teken van nieuw leven. In het voorjaar beginnen de sappen weer te stromen en “Reiken” ze naar nieuw leven, naar het licht. Het heeft iets hoopvols, dat proces van ieder jaar opnieuw weer een stukje groeien.
Beide beelden komen dicht bij de kern van wat een boom is, het is als een naaktportret zonder gebruik te maken van een verhullend filter. Je ziet elke rimpel en elke wrat. Jacqueline heeft dit keer herkenbare bomen gefotografeerd, geen abstracte weerspiegelingen. Maar toch kan de kijker er zijn of haar eigen verhaal bij bedenken. Wat roepen de beelden bij jou op? Wat is jouw verhaal erbij?
Annette Kerkstra