Wat voor gemeente zijn wij over tien jaar? Bestaat er dan nog een gemeente rond de Tuindorpkerk? En hoe zou die er dan uit kunnen zien? Tijdens het gemeenteberaad van 1 november is duidelijk geworden dat we in de komende tijd serieus zullen moeten werken aan een reële toekomstvisie. Dat is echt nodig want de gemeente wordt kleiner en de vooruitzichten zijn op dit moment niet zo dat we gewoon op de bekende voet door kunnen gaan. Als we niets doen, is de kans groot dat we ook verliezen wat we nu waardevol vinden. Tijdens het gemeenteberaad was iedereen het daar wel mee eens maar de spannende vraag is natuurlijk: welke kant moet het op? Wat is waardevol? Waarom zijn we er?
De kerkenraad wil 23 november een commissie benoemen die in samenwerking met de diverse geledingen binnen de gemeente, de kerkenraad adviseert over een kader voor het beleid in de komende tien jaar. De belangrijkste vraag voor de commissie is: Welke beslissingen zijn in de komende jaren noodzakelijk om als geloofsgemeenschap op een levenskrachtige manier in de komende tien jaar te (blijven) functioneren?
Het advies zal in ieder geval aandacht moeten geven aan de volgende vragen:
- Hoe kunnen wij op een goede manier een gemeenschap van mensen zijn die leven vanuit hun geloof in God en Christus en die daaraan vorm en inhoud willen geven?
- Hoe zijn wij een gastvrije en betrokken gemeenschap voor elkaar en voor de wereld om ons heen? Denk daarbij aan pastoraat, gemeenschapsopbouw en aandacht voor alle leeftijden.
- Is een andere opzet of stijl of inhoud nodig voor de vieringen op zondag? (In samenspraak met liturgiecommissie, voorgangers, musici.)
- Welke mogelijkheden zijn er om een heldere plek in de samenleving in te nemen? (Diaconaat, Huis-in-de-wijk).
- Heeft de ‘kleur’ van de gemeente aandacht of bijstelling nodig?
- Hoe te handelen als de predikant met emeritaat gaat?
- Hoe te handelen als het gebouw te duur wordt?
- Welke mogelijkheden zijn er om met anderen binnen en buiten de PGU samen te werken met het oog op het behouden van een levenskrachtige gemeente?
- Welke beslissingen kunnen op korte termijn worden genomen en welke zullen later nodig zijn?
- Welke investeringen zijn er nodig om beoogde doelen te bereiken? Het gaat hier om menskracht, financiën en materiaal.
Alle suggesties, vragen, ideeën en voorstellen die er binnen de gemeente leven, zijn welkom en zullen worden meegenomen. Daarom nodigt de kerkenraad iedereen uit om (kort en bondig, als het kan) te reageren op de vragen bij de bovenstaande aandachtsgebieden. Dat kan in een mail naar tuindorpkerk2032@gmail.com. In het voorjaar hoopt de kerkenraad met de eerste voorstellen te komen.
Ype Viersen