Inspiratiedag van de Werkgroep Vluchtelingen Raad van Kerken “Heb de vreemdeling lief”.
Op 4 november j.l. bezocht ik deze inspiratiedag en ik wil graag delen wat mij deze dag geïnspireerd heeft.
Spreker Prof. dr. Thijs Tromp, hoogleraar Diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit stelde naar aanleiding van Exodus 22:20 “Het is de uitgestotene, die bevrijding aanbiedt aan degenen die uitsluiten, niet andersom” dat de vreemdeling liefhebben het geschenk is van bevrijding aanvaarden. En hij zei ”Een kerkelijke gemeente die niet opkomt voor vluchtelingen, neemt haar geloof niet serieus.”
Jan Braat van de gemeente Utrecht illustreerde de regelgeving voor vluchtelingen in Europa met het plaatje van een doolhof-fort, zie hieronder. Ook de afbeelding over inclusie vond ik heel verhelderend: bij integratie blijft er sprake van aparte groepen; bij inclusie word je met elkaar een geheel. De bed-bad-brood regeling waar we destijds ook vanuit de Tuindorpkerk bij betrokken waren, is voortgezet in de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Wist u dat? Het is niet zeker of deze regeling voortgezet wordt en uitgebreid naar heel Nederland. Drie procent van de wereldbevolking is op de vlucht, dit percentage is al tientallen jaren gelijk. Omdat de wereldbevolking sterk gegroeid is, is het absolute aantal vluchtelingen wel groter geworden. Een van Jan’s motto’s is: Er is altijd meer mogelijk, dan je denkt. Allerlei voorzieningen voor vluchtelingen in Utrecht zijn ontstaan in een tijd waarin het rijk dat absoluut niet wilde.
Inspirerende initiatieven om vluchtelingen en ongedocumenteerden op te vangen:
https://www.santegidio.org/pageID/30112/langID/en/Humanitarian-Corridors.html
https://justiceandpeace.nl/initiatieven/samen-hier/
https://kiesvoorongedocumenteerden.nl/
Het bezoek aan het Aanmeldloket en STIL vond ik ook inspirerend. Ik voelde me er trots op dat de stad Utrecht zoveel mogelijk maakt om vluchtelingen en ongedocumenteerden te helpen. Ik kocht het boek “Stil leven” met 21 portretten van ongedocumenteerden. Dit zal ik op de leestafel in de kerk leggen voor iedereen die het wil lenen of inkijken.
In de afsluitende viering luisterden en keken we naar een lied gezongen door drie mensen, elk uit één van de Abrahamitische religies, als gebed voor salam, sjaloom, vrede.
Pauline Winkler

