Klimaatverandering, je kunt de krant niet opslaan of er staat wel iets over in. De vraag is al lang niet meer of er een klimaatverandering aan komt, maar veel meer wanneer het stopt. En dat hebben wij mensen zelf in de hand.
Klimaatverandering, het houdt mensen bezig in hoofd en hart. Wat doet het met jou? Beangstigt het je? Put je hoop of troost uit het geloof? Wacht je af tot er van hogerhand maatregelen getroffen worden of ga je zelf al aan de slag?
Klimaatverandering, je kunt er op heel veel verschillende manieren mee bezig zijn. Of niet, natuurlijk.
Wil je er over nadenken? Wil je met anderen praten? Wil je concreet wat doen? Dan zijn onderstaande twee activiteiten wellicht een goed idee.
Groene Huiskring
Sinds vorig jaar komt de Groene Huiskring zo’n eenmaal per 6 weken bij elkaar. Elke bijeenkomst heeft een thema rond ‘groener leven en groener geloven’. We eten samen, starten met een lied of gebed, passend bij het thema, wisselen uit waar we m.b.t. het klimaat mee bezig zijn, geven tips e.d. Na het eten gaan we dieper in op het thema dat een van ons heeft voorbereid. Dat zijn vaak bijzondere gesprekken waarin we elkaar inspireren om vol te houden en hoop te hebben voor verandering.
Lijkt het je inspirerend om ook aan zo’n groep deel te nemen en met elkaar te delen in geloven en groener leven, laat dat dan even weten aan Ineke van Keulen, evankeulen@ziggo.nl of bel 06-10491820. Bij voldoende aanmeldingen starten we een nieuwe huiskring.
Stappen zetten aan de hand van je voetafdruk
Jaren geleden zette Kees Kwant ons in de Tuindorpkerk aan het denken door in het kader van een viering, aan de hand van ieders persoonlijke voetafdruk, de impact van ons handelen voor het klimaat en het milieu zichtbaar te maken. Voor sommige mensen was het een schok. Inmiddels zijn we dat moment wel voorbij. We weten het wèl, maar toch valt het lang niet altijd mee om concrete stappen te zetten. Je doet een beetje van dit en wat meer van dat en soms ook iets niet waarvan je denkt dat het wel zou moeten… Het voelt vaak als roeien tegen de stroom in, zeker als je het in eentje probeert te doen. Waarom dan niet samen?
Het idee is om met een groep mensen bijeen te komen en een persoonlijke voetafdruk te maken. Aan de hand van die afdruk bepaal je welke stappen je gaat zetten om je persoonlijke voetafdruk te verkleinen. Daar kun je het binnen de groep over hebben. Die groep is je ruggensteun. Je houdt elkaars hand vast.
Samen doen maakt je sterker. De kerk is een mooie plek om daar gestalte aan te geven.
Belangstelling? Mail naar Robert Quast, cogijquast@gmail.com of bel 030-2720371.