Vorige maand zaten bestuursleden van de Paulusgemeenschap en het moderamen van de Tuindorpkerk bij elkaar om zich te buigen over de vraag wat we eventueel nog meer voor elkaar konden betekenen dan we nu al doen. We hebben onze gemeenschappelijke vieringen, twee keer per jaar, verzorgen gezamenlijk, met de Jeruzalemkerk, de vespers in de advents- en in de veertigdagentijd. Gelukkig mogen we dit jaar weer rekenen op een Lichtjestocht, maar er moet meer mogelijk zijn.
Piet Jan Rebel en Bart Kloet verzorgden vorig jaar al een gemeenschappelijk leerhuis en dat initiatief zetten zij dit jaar voort, te beginnen op 14 november. Zoals je elders kunt lezen komt er op 26 november een concert dat verzorgd wordt door mensen van de Paulus en de Tuindorpkerk. En dan was er nog de samenwerking in het kader van de Groene Kerk, al staat die momenteel misschien op een wat lager pitje. Dat is al veel. Maar nog niet genoeg.
Zonder tot concrete afspraken te komen praatten we bij die ontmoeting over pastoraat en andere ontmoetingen, over gemeenschappelijke leerhuizen, maar ook over de onze berichtgeving. Al jaren leeft bij een deel van beide kerken de behoefte om wat vaker van elkaars vieringen gebruik te maken door die te combineren en of af te wisselen. Dat idee stak weer de kop op toen de stookkosten waarmee onze vieringen gepaard gaan heftig omhoog schoten.
Vorig jaar lukte het niet om tot een geschikt gemeenschappelijk rooster te komen en daarom probeerden we voor de eerste maanden van 2024 voortvarender te werk te gaan. Op verzoek van de beide kerkbesturen maakten Bernard Vos en ik een plan voor de periode tot en met de veertigdagentijd. Dat legden wij diverse geledingen voor in de wetenschap dat van dat plan maar een deel verwezenlijkt zou worden. Het valt namelijk niet mee om je eigen gang van zaken los te laten. Zo kent onze kerk begrijpelijk en terecht een strak preekrooster dat meer dan een jaar vooruit kijkt. Bij de Pauluskerk hebben de diverse zondagse vieringen in een maand een eigen karakter waarvoor ook verschillende mensen zich inzetten en waarvoor men delen niet wil missen, zoals wij onze Vierkracht- en avondmaalsvieringen hebben en diensten met de cantorij. Willen de mensen wel zo graag naar een ander gebouw als dat wat warmer is?
We hoeven vieringen natuurlijk niet altijd te delen, maar kunnen ook na elkaar van dezelfde ruimte gebruik maken. Dan beginnen de Tuindorpkerkmensen om half tien en de Paulusparochianen om elf uur, met een half uurtje er tussen om samen desgewenst een kopje koffie te drinken, ook een manier om elkaar beter te leren kennen.
Bernard en ik komen volgende week bij de besturen en enkele andere geledingen met een nieuw, sterk afgeslankt voorstel. Wat de uitkomst daarvan is? We zullen zien, wie zullen zien. Het lijkt ons goed om jullie hiervan op de hoogte te stellen.
Dat niet alleen. Het zou ook mooi wezen als we onszelf de vraag stellen of en hoe we als kerken in dezelfde omgeving wat meer voor elkaar zouden kunnen betekenen.
Len Borgdorff