Was het vorig jaar in maart zo dat de sobere maaltijden door corona niet door konden gaan, dat dreigde dit jaar helaas weer. Zaak dus om vanuit de diaconie wat creativiteit op te zoeken. Allereerst door een aansprekend vastenproject, “Blik & Pot”, een initiatief in Overvecht van Cybille Latour, onder de paraplu van Johannes in de Wijk en Power by Peers.
Genoeg te doen in Overvecht, waar zaken als armoede, sociaal isolement of schulden maken dat de levensverwachting van de bewoners gemiddeld ruim tien jaar lager ligt dan in Tuindorp. Het project richt zich op alleenstaande moeders, die goedkoop, lekker en gezond leren koken. Het geld dat we ophalen is nodig voor inkoop van basisproducten en kruiden, en voor de huur van de keuken. Omdat het gaat om kwetsbare vrouwen, mag dit initiatief gelukkig in corona-tijd wel doorgaan. En de behoefte eraan is groot!
Maar voordat we daar meer over hoorden, waren er de voorbereidingen voor de sobere maaltijd. Want we konden nu eenmaal niet gewoon aanschuiven in de Blauwe Zaal van de Tuindorpkerk. Eerst een kok gezocht, die gelukkig snel en dichtbij te vinden was. Joop (Spoor) dook receptenboeken in en kwam eruit met het Zuidafrikaanse recept Chakalaka (betekent “Saamhorigheid”), een pittige groentesaus met rijst. Alles klaar te maken in een- en tweepersoons porties.
De inschrijving ging van start en ging de 40 aanmeldingen net te boven! Wat geweldig, zoveel mensen! Joop ging aan de slag en rustte niet voordat hij 44 porties klaar had (een extra voor de “gast aan tafel” natuurlijk, een voor Cybille die ook mee-at en een voor Gérard Martens, die het recept in het RK-parochieblad “Tussentijds” had geplaatst😊). Op dinsdagavond stond de “mobiele gaarkeuken c.q. voedselbank” bij de ingang van de Tuindorpkerk voor de uitreiking van de maaltijden. En op woensdagavond om 18 uur Zoomden alle inschrijvers via de computer binnen. Na welkom, opening en een hartelijk “eet smakelijk” over en weer, was de eerste ronde er een van uitwisselen wat ieder de laatste tijd heeft geraakt. Gesproken werd over ‘te weinig kunnen genieten van kleinkinderen’, en ‘pech hebben door een val en daardoor nu met een gebroken pols lopen’, maar ook over de ‘preek van afgelopen zondag’ en de ‘verrijking van ons leven, ook internationaal, door de technische mogelijkheden’. Het was duidelijk dat de behoefte aan gesprekken groot was.
Daarna was de beurt aan Cybille Latour, die over ‘Blik & Pot’ vertelde. Uit eigen ervaring (alleenstaande moeder met vier kinderen tussen 23 en 4 jaar) was ze bekend geraakt met armoede en sociale uitsluiting en besloot ze niet slachtoffer te willen zijn. “Verbinding zoeken door met elkaar te koken” werd haar credo voor mensen uit Overvecht, waarbij een maaltijd niet duurder mag zijn dan €1,75. Kreten als “afval is geen afval”, “ik hou niet van uitsluiting” en “door koken leer je elkaars cultuur kennen” geven aan dat Cybille een resultaatgerichte doorzetter is die niet van ophouden weet. Iedere twee weken kookt ze met 13 vrouwen een gezonde en gevarieerde maaltijd, en als het bijvoorbeeld hutspot met aardappelen is, maakt Cybille duidelijk dat je ook de aardappelschillen kunt gebruiken. Ze bereikt een steeds grotere groep geïnteresseerden en is nu gevraagd ook in Noord-West een zelfde initiatief op te richten.
Een project en een initiatiefnemer die onze steun van harte verdienen. Geeft u dus gul aan dit goede doel, door geld naar de diaconie over te maken of door op 24 maart aan nog zo’n mooie maaltijd mee te doen. Want, diaconaal…. dat zijn we allemaal!
Met dank aan iedereen die mee heeft gedaan,
namens de diaconie, Marianne Eijgenraam