De Tuindorpkerk is behalve een geloofsgemeenschap ook een organisatie die gerund en beheerd moet worden. Kortgezegd is dat de taak van het College van Kerkrentmeesters van onze kerk. Een taak die vanaf het begin van de christelijke gemeente bestaat en die nauw verweven is met de vorming en toerusting van de geloofsgemeenschap. Immers: als de Heer het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers (Psalm 127:1).
De belangrijkste aandachtsgebieden van kerkrentmeesters zijn:
- mensen (zorg en verantwoordelijkheid voor beroepskrachten en vrijwilligers),
- geld (is er voldoende geld op de juiste plaats en tijd),
- gebouw (zorg en verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud van het kerkgebouw).
Tijdens het gemeenteberaad van komende zondag gaat het om de vraag: wat vinden wij als geloofsgemeenschap van de Tuindorpkerk belangrijk? Hoe denken wij de komende jaren ons geloof vorm te geven, in verbinding met mensen binnen en buiten onze kerk? Welke keuzes maken we?
Het is de taak van ons als kerkrentmeesters om de wensen/keuzes van de gemeente te toetsen op haalbaarheid, zowel qua menskracht als financiële middelen. En om te proberen deze wensen mogelijk te maken, bv. door het aanvragen van subsidies.
Behalve het scheppen van voorwaarden om de wensen van de gemeente uit te voeren, hebben kerkrentmeesters de taak om de gemeente te informeren over haar financiële situatie en de verwachting voor de komende jaren. Dit doen wij op basis van jaarrekeningen en begrotingen. Hoeveel geld komt er per jaar binnen (bijvoorbeeld uit de Actie Kerkbalans, collectes, verhuur van het gebouw) en hoeveel geven wij uit voor kerkzijn op de plaats en de manier die wij willen? Ook wij ontkomen helaas niet aan de trend van teruglopende ledenaantallen en daardoor teruglopende inkomsten, waardoor we nu en de komende jaren met toenemend verlies te maken krijgen. Zonder verandering van beleid komt er naar schatting over 7 jaar vanzelf een eind aan de Tuindorpkerkgemeenschap.
Een grote kostenpost is ons kerkgebouw. Dit is een monument, dat in het bezit is van de Protestantse Gemeente Utrecht; wij zijn verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. De lekkages die afgelopen week ontstonden door de hevige regenval, laten zien dat onderhoud hard nodig is. Voor het planmatig onderhoud vragen wij subsidie aan, de zogenoemde Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM). Maar wij zullen als gemeente zelf ook flink moeten bijdragen om in de Tuindorpkerk te kunnen blijven samenkomen.
Daarnaast maken de salarissen van de beroepskrachten (predikant, organist/cantor) een belangrijk deel uit van de jaarlijkse kosten.
De door onszelf gemaakte Adventskalender en andere initiatieven laten zien dat wij als geloofsgemeenschap begeesterd, meelevend en creatief zijn. Die eigenschappen hebben we hard nodig om nieuwe wegen te vinden en te gaan. Wij zijn met elkaar het lichaam van Christus, waarin iedereen nodig is (I Korintiërs 12:12-27). Dus doe zondag mee en help tot goede keuzes te komen: wij kunnen niemand missen.
Namens de wijkkerkrentmeesters van de Tuindorpkerk,
Coen van den Berg en Maria (Walvoort) de Mol