In gesprek over de Vierkrachtviering van 10 oktober jl.
In zes huizen is intensief en indringend verder gepraat over de viering van 10 oktober: De stem van de aarde, ons gemeenschappelijk huis. Er was veel waardering voor de gevarieerde dienst: de opbouw, de liederen, de verhalen, de verrassende tekst uit Job, het duurzame cadeau. Vier bolletjes zijn ‘s middags al direct gepoot langs de Blauwkapelseweg! Iedereen was blij met het thema, het kwam dichtbij, deze viering was een geslaagde en inspirerende stap, voor herhaling vatbaar.
Verschillende groepjes willen graag dat de kerk regelmatig een impuls geeft om groen te geloven, te denken en te doen, o.a. door themadiensten. Maar ook het feit dat je wekelijks het bordje ‘Groene Kerk’ passeert als kerkganger, nodigt uit om ook in je eigen huis zo groen mogelijk te leven.
De meesten zijn al langer bezig met verduurzamen, al zijn de dilemma’s lastig: ga je bijv. elektrisch autorijden als je weet dat de accu’s gemaakt worden in China, (nog) niet herbruikbaar zijn en het kobalt uit Afrika komt (kinderarbeid/hoge transportkosten)? Of de woningnood: moet je bouwen op locaties onder de zeespiegel? Wetend dat die stijgt?
De kerk heeft volgens ons zeker een functie om de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen. Kerk & christenen kunnen een bewustwordingsproces op gang brengen: vanuit de schepping nadenken over goed rentmeesterschap. En over de economie van het genoeg. Een belangrijk inzicht: we hebben als mensen geen recht op een bepaalde levensstijl. Je bent allemaal tijdelijke bewoner van deze aarde; onze welvaart is ons ‘gegeven’. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Overigens: je moet de natuur ook niet al te zeer idealiseren. Immers, ook toen er nog geen sprake was van een klimaatcrisis waren er al natuurrampen die de bevolking bedreigden…
Praktische ideeën
- Groepjes opzetten? – We zouden meer gevoed en gesteund willen worden bij de weg en keuzes die je maakt. Zodat jezelf zo goed mogelijk je overwegingen kunt maken m.b.t. duurzaamheid en zorg voor de schepping. Je wilt bijv. wel graag overstappen naar een duurzame bank, maar hoe doe je dat precies? Daar zouden sommigen wel hulp bij willen. En zo zijn er meer dilemma’s. Zou er een groepje/meerdere groepjes kunnen ontstaan?
- Werkgroepen? – Je zou ook werkgroepen kunnen vormen om meer kennis te helpen vergaren, lezingen te organiseren van specialisten inzake duurzaamheid. We kunnen die verantwoordelijkheid niet afwentelen op de Groene Kerk Commissie!
- Puntensysteem? – Zou je elke burger jaarlijks niet een bepaald aantal punten kunnen toewijzen? Je mag zelf bepalen voor welke activiteiten je die wil gebruiken. Dat dwingt je om eigen afwegingen en keuzes te maken. En het laat ook ieder vrij om zijn/haar eigen prioriteiten te bepalen (uitruil van overgebleven punten of onderlinge handel daarin is niet toegestaan!!).
Laten we afspreken: we komen hierop terug en niet pas als er weer een themadienst is! Het vormen van kleine groepen die elkaar bijv. (twee-) maandelijks thuis ontmoeten rond een maaltijd, met een lied, gebed en een thema, zou een goede optie kunnen zijn.
Floortje, Kees, Alie, Jan v.D., Marry, Frits, Kersten, Ruud, Caroline, Peter, Wil, Jannelies, Gerrit G., Petra, Annette, Paula, Mariëtte, Bas, Aletta, Nine, Johan en Ineke