Tentoonstelling, activiteiten, vieringen … september – oktober
Barmhartigheid bewijzen in Mt. 25
Vanaf 9 september tot en met eind oktober is bij ons te gast in de kerk de Tentoonstelling De Zeven Wegen van Barmhartigheid met foto’s van Kees de Winter. Te zien in het Werkschrift dat in een behoorlijke oplage ook beschikbaar is voor liefhebbers. Alle inzichten en foto’s in deze tentoonstelling worden ontleend aan een gedeelte uit Mattheüs 25: 35-36, waarin Jezus samenvat wat hij in zijn driejarige rondzwervingen door het land Israël heeft gezegd en gedaan.
Hij vertelt zijn leerlingen over hoe zij zich kunnen voorbereiden op het Koninkrijk van De Steeds Opnieuw Nabije. Jezus drukt hun aan het einde van zijn tocht nog eens op het hart dat het er echt toe doet hoe je leeft en dat er een groot verschil bestaat tussen goed en kwaad doen. In hun doen en laten geven christenen handen en voeten aan de manier waarop zij geloven. Geloven is handelen met hart en ziel. Er zijn zeven wegen om gerechtigheid te doen. Zes wegen worden aangeduid in het Evangelie naar Mattheüs 25: 35-36: hongerigen voeden, dorstigen laven, naakten kleden, vreemdelingen herbergen, zieken bezoeken en gevangenen bezoeken. De zevende, de doden begraven is daar in de Middeleeuwen aan toegevoegd.
Er staat in Mt. 25:40: ‘Wat jullie aan een van dezen hebben gedaan, dat hebben jullie mij gedaan.’ De Nabije zelf, en in zijn spoor ook zijn afgezant, zoon van de Nabije, Jezus van Nazareth, identificeert zich met de minsten. En dan zie je Jezus staan te midden van zijn leerlingen samen met mensen die hen overal volgden: armen en zieken. Deze mensen moeten dagelijks de eindjes aan elkaar knopen en hebben evenveel honger naar brood als naar gerechtigheid. Ze wantrouwen de hoge heren en hebben een onlesbare dorst naar leven, voluit leven.
Zeven wegen in de kunst
In een begeleidend boek Zeven wegen – de kunst van barmhartigheid worden de zeven wegen in schilderijen, gedichten, foto’s, liedteksten, songs, columns en korte essays tot leven gebracht.
We geven een voorbeeld van een schilderij van Jeltje Hoogenkamp bij de Dorstigen laven.
Het daarbij passende gedicht van Corrie Kopmels luidt:
We verbeeldden ons
dat we bijna stierven van dorst,
bezweet en moe van het spelen.
Ze haalde de emmer omhoog
en we dronken het tintelend water
uit dezelfde roestige beker.
We laafden ons als de akkers
die met honderden dorstige kelen
de eerste regenbuien verzwolgen.
En een strofe uit het lied voor de schenker van René van Loenen (NLB 782) bij dit thema:
Ons leven volgt een morsig spoor van bron tot bron,
vanaf de eerste melk waarmee de reis begon
Tot aan het laatste glas een lafenis
die duurt zolang het lieve leven ons gegeven is
die duurt zolang het lieve leven ons gegeven is
Zeven weken aan het werk
Bij de tentoonstelling wordt ook een Werkschrift uitgegeven, dat achtergronden en informatie verstrekt, suggesties doet en op ideeën brengt. Dit werkschrift is voor velen voorhanden. Zeven weken lang wordt er aandacht besteed aan de zeven wegen der barmhartigheid, zowel in de vieringen als in andere activiteiten vanuit een van de actieve groepen binnen de Tuindorpkerkgemeente. Het ziet er ongeveer als volgt uit:
11-9 Hongerigen voeden Diaconie
18-9 Dorstigen laven Groene Kerk
25-9 Vreemdelingen herbergen Huis in de Wijk
2-10 Naakten kleden Diaconie
9-10 Zieken bezoeken Jongeren
16-10 Gevangenen bezoeken Amnesty
30-10 Doden begraven
Op deze manier hopen wij met elkaar ons met aandacht en openheid van geest deze zeven weken te richten op wat door vele gelovigen wereldwijd beschouwd wordt als het hart van het evangelie en als de kern van de navolging van De Altijd Nabije en van zijn geliefde zoon: Jezus, onze leraar.
Vanuit de Kunst- en Interieurcommissie
Bas van den Berg